Tabs, wat zijn dat?

Het woord tab komt van tablatuur en is makkelijker te leren dan muzieknoten.
Er zijn tabs voor verschillende instrumenten zoals gitaar, piano en drums.

Gitaarsnaren: Afbeelding 1
1 e ——————————————- Dunne hoog klinkende snaar
2 B ——————————————-
3 G ——————————————-
4 D ——————————————-
5 A ——————————————-
6 E ——————————————- Dikke laag klinkende snaar

Bij de tablatuur voor de gitaar heb je zes lijnen. Elke lijn stelt een snaar van de gitaar voor. De bovenste lijn is de hoogst klinkende dunne snaar en de onderste lijn is de laagst klinkende dikke snaar. (Zie afbeelding 1). Als er een getal op de lijn staat wordt hiermee het vakje op de gitaar bedoeld waar je je vinger neer moet zetten. Met een vakje bedoel ik de ruimte tussen twee fretten.

Als er een 1 op een lijn staat is het de bedoeling dat je je vinger in vakje 1 zet, de snaar indrukt en dan de snaar aanslaat. Als er een 0 staat, sla je de snaar los aan. Dus zonder je vinger in een vakje te zetten.

Voorbeeld: Afbeelding 2

e ————————————–0—– Dunne hoog klinkende snaar
B ——————————-0————
G ————————0——————-
D —————–0————————–
A ———-0———————————
E —0—————————————- Dikke laag klinkende snaar

In dit voorbeeld zie je dat er op alle lijnen een nul staat. Je leest tabs gewoon van links naar rechts. Een 0=nul betekent dat je geen vakje in hoeft te drukken. De eerste nul helemaal links staat op de onderste lijn, dat betekent dat je de dikke snaar ( E ) los aanslaat. Vervolgens kijk je naar het volgende cijfer en dat is ook een nul. Alleen staat deze nul een lijn hoger dus sla je de snaar ( A ) snaar aan zonder de snaar in te drukken. Als je deze tab speelt sla je dus alle snaren van boven naar beneden aan zonder dat je een snaar indrukt.

Nadat je de beginners liedjes hebt gespeeld kom je ook tabs tegen waarbij er getallen onder elkaar staan. Als er getallen onder elkaar staan druk je meerdere snaren tegelijk in en sla je alle snaren waar een getal in staat tegelijk aan. Nu speel je een gitaar-akkoord.

Een voorbeeld hiervan zie je hieronder. Als er een x staat mag de snaar niet aangeslagen worden.
——0—–
——0—–
——0—–
——2–-—–- –> Em akkoord in tabs weergegeven, getallen onder elkaar.
——2—–
——0—–

Verder zijn er nog een heleboel soorten notaties.(Zie afbeelding 3). Bijvoorbeeld 7/8 als je dit ziet staan bedoelen ze dat je vakje 7 aanslaat, en vervolgens je vinger van vakje 7 doorschuift naar vakje 8. Dit doe je zonder de snaar nog een keer aan te slaan. In het engels wordt dit slide up genoemd.

Afbeelding 3: Notaties
x niet spelen
/ slide up
\ slide down
h hammer-on
p pull-off
~ vibrato

Het spelen van tabs is makkelijker vergeleken met noten lezen. Het nadeel is alleen dat je bij tabs niet kunt zien hoelang je de noot moet laten klinken. Toch kun je een liedje met tabs ook goed leren spelen door goed naar het echte nummer te luisteren en dit dan na te spelen.
Door de tabs weet je in ieder geval waar de noot op je gitaar zit die je moet aanslaan.